Pohodništvo

Vipavska dolina s svojo razgibano pokrajino ponuja nešteto zanimivih pohodniških poti – od lažjih vzponov med vinogradi do zahtevnejših vzponov na visoke kraške planote. Iz vasi Vitovlje se lahko odpravite na več različno dolgih in zahtevnih pohodov.

Ideje za različne smeri najdete na povezavi Hribi.net

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj organiziranih pohodov, ki vas popeljejo skozi Vitovlje.

  •  Pohod z baklami na Vitovlje

Kulturno turistično društvo Vitovlje že vrsto let prireja pohod z baklami ob zaključku leta.  Zberemo se na prireditvenem prostoru v Vitovljah (v zaselku Užiče) in se nato z baklami odpravimo k cerkvi Marijinega vnebovzetja na Vitovlje. Tam se pri maši zahvalimo za uspešno leto in se na koncu družimo  in pokramljamo od kuhanem vinu, čaju  in prigrizkih.  Na ogled so tudi jaslice, ki jih pripravljajo domačini.

  •  Pohod  PO energijski tematski poti od Lijaka do Sekulaka

Tematski pohod Od Lijaka do Sekulaka ponuja pohodniku odkrivanje naravnih in kulturnih lepot vasic na pobočju trnovskega gozda. Urejena pešpot vas vodi skozi vasi Šmihel, Ozeljan, Šempas, Osek in Vitovlje – skozi njihove gase in  dvorišča, mimo vodnih izvirov, vinogradov in obdelanih njiv ter kostanjevih nasadov. Sproščen pohod je primeren za pohodnike vseh starosti. Organiziran pohod poteka v mesecu maju, ko je narava v naših krajih najleppša.

Več o pohodu si lahko preberete na spodnji povezavi:

TIC Nova Gorica

  • Pohod po Vitovski krožni poti

Planinsko društvo Nova Gorica in Planinska skupina Šempas  vsako leto v mesecu novembru organizirata pohod po Vitovski krožni poti. Pohod se prične na prireditvenem prostoru v Vitovljah, traja pa približno 4 ure.  Pot je primerna za vsakogar, po pohodu  pa na prireditvenem prostoru v Vitovljah poteka družabno srečanje.

Za več informacij se obrnite na Planinsko društvo Nova Gorica.

 

Šport

Jadralno padalstvo in zmajarstvo

Mediteranska klima omogoča odlične pogoje za letenje skozi vse leto. V Spodnji Vipavski Dolini se nahaja vzletišče Lijak, ki je priljubljeno izhodišče za polete ob južnem pobočju Trnovske planote do Nanosa. Pristajalni mesti sta na urejenem travniku ob reginalni cesti Ajdovščina – Nova Gorica, v naselju Šmihel (poleg je Okrepčevalnica “Ku Dobro”) in na severni strani Kampa Lijak.

Park Kamp Lijak se ukvarja s ponudbo paketov za jadralce. Ponujajo tudi organiziran prevoz do vzletišča, polete v tandemu in šolo letenja.

    

Športno plezanje

Vipavska dolina je pravi kraj za športne navdušence. Poleg jadralnih padalcev, kolesarjev in pohodnikov lahko na svoj račun pridejo tudi športni plezalci. Strma pobočja nad dolino in v soteskah hudournikov čez vse leto nudijo odlične smeri športnega plezanja. Mila zima omogoča plezanje tudi pozimi, v vročih poletnih dneh pa se plezalci lahko umaknejo na osojne stene v rečnih soteskah.  Stene v okolišu Vipavske doline so primerne tako za lažje treninge kot za zahtevnejše vzpone. Plezališča v Vipavski dolini namreč ponujajo skoraj 400 različnih športno-plezalnih smeri do težavnosti 8c+, na voljo pa so tudi alpinistične smeri do višine 350 m, težavnosti od III pa vse do VII- stopnje po UIAA lestvici. 

Pregled plezalnih smeri

 

Predlogi za izlet in doživetja

Postonjska jama (50 km)

Goriška Brda (30km)

Dolina Soče (60km)

Pustolovski park Soča Fun Park Solkan (13km)

Samostan Kostanjevica (14km)