Kostanjeva krema 

50 dag kostanja, ½ mleka, 1 vanilijeva palčka, 2,5 dcl sladke  smetane, 4 žlice sladkorja, po želji1 majhna konzerva krhljev ali pa sveže olupljeni mandarinini krhlji.  

Priprava : Kostanj blanširamo in olupimo. V kozici zavremo mleko, vanilijevo palčko, katero smo večkrat zarezali. Dodamo olupljen kostanj, zavremo in kostanj na majhnem ognju skuhamo do mehkega.Vanilijevo palčko odstranimo in še vroč kostanj pretlačimo skozi stiskalnico za krompir. Kostanjev pire vmešamo z 4 žlicami smetane in sladkorjem. Kremo pokrijemo in damo na hladno. Malo pred serviranjem preostalo smetano trdo stepemo in jo rahlo primešamo kostanjevi kremi. Po želji okrasimo z odcejenimi krhlji mandarine iz konzerve.

Kostanjev sladoled  

50 dag kostanja, 5 dcl mleka, 2 žlici sladkorja, 25 dag sladkorja, 2 dcl vode, 2 dcl sladke smetane, 1 dcl ruma, 1 vanilin sladkor

Priprava : Zmešajte pretlačene skuhane kostanje z dvema žlicama sladkorja in prekuhajte v mleku. Nato skuhajte sladkorni sirup, ki ga prelijete preko kostanjev, dodajte rum in stepeno sladko smetano. Posodo z kostanjem dajte v večjo posodo z ledom in mešajte v ledu, dokler se zmes ne zgosti.

Kostanjev pire s čokoladnim prelivom

40 dag kuhanega kostanja, 10 dag sladkorja, 15 dag čokolade, žlica masla, vanilin sladkor, 1dcl ruma 

Priprava : Kostanj pretlačimo in z njim napolnimo pecljate  kozarce ali serviramo v stekleno skledo. Pretlačen kostanj prelijemo s prelivom in ga ohladimo. Preliv : Sladkor z malo vode skuhamo in ko se začne lepo vleči z žlico, v njem zmešamo čokolado, maslo, venilin sladkor in rum. Preliv dobro premešamo. 

S kostanjem polnjeni puranji zrezki 

4 puranji zrezki, 20 dag kostanjev, 30 dag šampinjonov,  včerajšnje žemlje ali kruh, jajce, 1,5 dcl kisle smetane, 0,4 dcl olja, 4 dag naribanega sira, sol, poper, peteršilj 

Priprava : Kuhane kostanje (1 uro) olupite in zmečkajte. Dodajte sesekljan peteršilj, 1 tretjino količine šampinjonov, namočene in odcejene žemlje, sol, poper in vse dobro premešajte.Potolčene zrezke posolimo, popopramo, nadevamo z zmesjo in zavijemo v zavitek, katerega konec pritrdimo z zobotrebcem. Polnjene zrezke prežimo na olju z vseh strani. Dodamo preostale narezane na lističe šampinjone, posolimo, popopramo, kratko popražimo, prelijemo s smetano in na majhnem ognju pražimo še 10 minut. Zavitek potrosimo z  naribanim sirom in serviramo.

Kostanjev kompot

1 kg kostanja, 1 kg sladkorja, limonin sok 

Priprava : Debele kostanje olupite in prevrite v čisti vodi toliko, da jim lahko odstranite tanko spodnjo kožico. Nato jih kuhajte mehkega v čisti vodi, ki ste ji dodali malo limoninega soka. Za 1 kg kostanjev vzemite o,5 do 1 kg sladkorja, ki ga polijte z 1 l ali več vode. Ko sladkor zavre in se raztopi, mu dodajte malo limoninega soka in dajte vanj kuhane in odcejene kostanje. Kostanj v sladkorni vodi samo prevrite, potem postavite na hladno in popolnoma ohlajene zložite v kozarec, dobro zaprite in kuhajte v sopari 20 minut pri 80 stopinjah Celzija.

Kostanjeva kaša

1 kg kostanja, skodelica mleka, 10 dag sladkorja, vanilijin sladkor. 

Priprava : Olupljen kostanj z mlekom in sladkorjem dušimo do mehkega. Kostanj pretlačimo in dodamo vanilijo. Ponudimo ga h kavi, čaju ali sadju.

Kostanjeva marmelada za pripravo slaščic

1/2 kostanjeve kaše, 1/2 kg sladkorja, vanilija, 1dl vode. 

Priprava: Vse sestavine kuhamo na majhnem ognju, da postane gosta. Damo jo v kozarce in steriliziramo.