Na tradicionalni slovesnosti ob dnevu državnosti smo si včeraj, 24. 6. 2018, v Vitovljah ogledali igrano-dokumentarni film Zdravica, ki je premierno izšel pred letom dni. Na predvečer največjega slovenskega državnega praznika smo tako izvedeli tisto manj znano plat zgodbe, kako je nastajal naš državni simbol – himna.  

Ko govorimo o Zdravljici kot Slovenski himni vse prevečkrat v ozadje potisnemo še dva ustvarjalca, ki sta v enaki meri kot Prešeren zaslužna za nastanek slovenske himne. Brez Matije Vrtovca, ki je v Kmetijskih in rokodelskih novicah spodbudil  Prešerna, naj napiše odo vinu in vinski trti, in Stanka Premrla, ki je to isto pesnitev uglasbil,  Zdravljice danes najbrž nebi bilo, je v filmu povedal prešernoslovec dr. Zoran Božič.

Obiskala sta nas tudi režiser in scenarist Nejc Furlan in glavni igralec v filmu, Dejan Slokar, ki sta nam na zanimiv način pripovedovala, kako je film nastajal. »Šembidsko« narečje in slikovite lokacije Vipavske doline, dajejo filmu poseben čar, še bolj pa ga obogati, ne toliko vidna, strast do ustvarjanja, ki je bila potrebna, da je film sploh nastal.

Hvala vsem, ki ste bili del včerajšnje zgodbe!

Ekipa KTD Vitovlje vam vošči vse dobro ob slovenskem državnem prazniku!