V Šmarjeških Toplicah je 15. marca 2019 potekala redna volilna skupščina Turistične zveze Slovenije (TZS), kjer je naš ustanovni član Anton Peršič, prejel najvišje odlikovanje TZS. 

 

 

Upravni odbor Turistične zveze TIC Nova Gorica se je decembra lani soglasno odločil, da za zlato plaketo Turistične zveze Slovenije predlaga Antona Peršiča, našega ustanovnega člana in dolgoletnega predsednika društva. “Njegova aktivnost je pripomogla k dvigu turistično-društvene dejavnosti in prepoznavnosti območja, tako doma kot v tujini.” so zapisali na spletni strani Turistične Zveze TIC Nova Gorica.

Anton že vse od ustanovitve društva skrbi, da so Vitovlje poznane daleč naokoli.   Toni, kot mu rečemo domačini, daje pobude in pomaga pri realizaciji različnih izzivov in načrtov. 

Leta 1988, ko je bilo Kulturno turistično društvo Vitovlje ustanovljeno, je bil njegov prvi tajnik, nato je društvu dvanajst let predsedoval in tudi kasneje ostal aktiven član.  Toni je bil tudi predsednik Krajevne skupnosti Osek-Vitovlje in več let mestni svetnik v Mestni občini Nova Gorica. Leta 1989 je sodeloval pri snovanju Turistične zveze Nova Gorica in je od leta 1996 član njenega upravnega odbora. Vrsto let že prepeva pri Mešanem pevskem zboru Lipa Šempas, kjer je bil vrsto let tudi predsednik. 

V Vitovljah je zaslužen za veliko projektov: ustanovitev in organizacija Praznika kostanja, ureditev Vitovske krožne poti, priprava praznovanja ob binkoštih na Vitovljah, izgradnja prireditvenega prostora, organizacija proslave ob dnevu državnosti, vzpostavitev pešpoti Od Lijaka do Sekulaka in z njo povezanim vsakoletnim pohodom, povezovanje z zamejstvom, veliko zaslug pa ima tudi za prepoznavnost in ohranjanje avtohtonega kostanja vitovskega marona

Veseli smo, da je med nami tako delaven, predan in vztrajen človek, ki mu nikoli ne zmanjka idej za nove projekte. Za dolgoletno delo in predanost je prejel zlato plaketo za najzaslužnejšega turističnega delavca, kar je najvišje odlikovanje, ki ga podeljuje Turistična Zveza Slovenije.