Kulturno turistično društvo Vitovlje se je v torek, 12. oktobra 2010, predstavilo v Državnem zboru. Predstavnike društva je v preddverju velike dvorane sprejel podpredsednik Državnega zbora France Cukjati, dr. med., ki je zadovoljno poudaril, da so obiskovalci v Državni zbor prinesli “delček duše kraja, ki je osnova državotvornosti in domovinske zavesti”.

Predsednik KTD Vitovlje, Anton Peršič je navzoče povabil na tradicionalni Vitovski praznik kostanja, ki bo potekal 16. in 17. oktobra 2010. V avli je kmalu zadišalo po pečenem kostanju, saj so predstavniki društva vitovski maron dali na pokušino zbranim poslancem in ostalim navzočim.

O kostanju sta spregovorila tudi predstavnika društva, Franc Živec in Rozina Winkler. Opozorila sta, da se  rastišče kostanja danes zelo krči, predvsem zaradi bolezni kot sta kostanjev rak in črna gniloba. Precej sort je tako do sedaj že izumrlo, ohranilo pa se je nekaj najbolj žlahtnih, in sicer maron, objak in maronica.

Predstavniki KTD Vitovlje so zbrane v Državnem zboru pogostili s pečenim kostanjem in drugimi kostanjevimi dobrotami, za veselo vzdušje pa je s svojim nastopom s harmoniko poskrbel Matija Simčič.